Voor en nadelen van TikTok

Geschreven door: Julia Schimmel
Op: 21 mrt 2024
Studeren en Studentlife

TikTok, een flink discussiepunt. Zo veel jongeren zijn verslaafd aan deze app. Ik was dat vanaf de start van corona tot eind vorig jaar ook. Nu heb ik de app verwijderd, veel beter. Maar… TikTok brengt niet alleen maar negatieve dingen met zich mee, er zijn ook goede punten! 

De voordelen

Creativiteit

Op TikTok maak je video’s met geluiden. Je kan ze in de app zelf al bewerken en je kan het daardoor dus zo mooi maken als je zelf wilt. Je kan je creativiteit de vrije loop laten! Vooral in combinatie met andere apps. Dit gaat allemaal veel sneller dan bijvoorbeeld op Youtube.

Inspiratie en hulp

Tegenwoordig zijn het bijna geen dansjes meer maar juist educatieve en inspirerende video’s. Je wilt tips voor het opruimen van je kamer? Je wilt een nieuwe work-out routine voor in de sportschool? Je wilt een goedkope studentenmaaltijd? Je twijfelt of je die nieuwe Iphone nou moet kopen en wilt hiervoor voor- en nadelen? Je kan het allemaal vinden op TikTok! Super inspirerend en handig.

Bereik

Op TikTok kan je heel snel bekend raken. Denk aan Rhode Kok en Duncan Tromp. Je plaatst video’s en deze belanden mogelijk op de 'For You pagina'. Wanneer deze leuk gevonden worden kan dit heel snel gaan! Dit is lastiger te bereiken op andere sociale media. Wanneer je eenmaal een groot bereik hebt op TikTok gaat dit ook snel over naar andere platformen. Zeker een voordeel van TikTok dus!

Trends en uitdagingen

TikTok is de plek voor trends. Deze komen op de For You page en iedereen krijgt ze mee. Door TikTok ‘leef jij niet onder een steen’. De ‘bombastic side eye’ en ‘slay’ komen toch echt uit die kleine video’s.

Nadelen

Privacy

Privacy-technisch is er ook wel wat te zeggen over TikTok. Het voordeel van snel een bereik krijgen, is ook gelijk een nadeel. Want als jij een openbaar account hebt, kan echt de hele wereld jouw video’s en profiel zien. Wil jij dat wel?

Negatieve content

Op TikTok zie je levens van mensen die jij niet hebt. Mensen die op plekken wonen waar jij ook wilt wonen. Mensen die elke week reizen naar een tropisch land terwijl jij zit te leren voor je volgende tentamen. Dit zorgt ervoor dat je niet tevreden bent met jouw huidige leven. Maar niet alles wat op TikTok te zien is, is realistisch. Jij kunt deze dingen later ook allemaal bereiken maar misschien ben je daar nu gewoon nog niet. Hierdoor kun je je onnodig slecht voelen.

Tijdverspilling

De video’s op TikTok zijn kort. Maar je gaat zo door naar de volgende video. Video na video na video. Doordat het zo verslavend is, ben je zo een deel van je dag kwijt aan het kijken van video’s. Wat heb je hier nou écht aan gehad? Heb je nou echt wat geleerd? Dit is best wel zonde van je tijd die je ook voor nuttige dingen had kunnen gebruiken.

Spanningsboog

De korte video’s zijn echt een aanslag op jouw spanningsboog. Merk je dat je een film aan het kijken bent en je je aandacht er gewoon niet bij kan houden? Dat komt door de korte video’s die je de hele dag door kijkt. Je concentratie gaat er echt door achteruit. Ik merkte dit zelf ook heel erg. Best zorgwekkend.

 

 

Over Julia Schimmel